Sabtu, Oktober 06, 2012

Recipe This Weekend : Laksa Penang..

Assalamulaikum w.b.t...


Salam weekend frenz ummi...mesti sume g jenjalan  cari mkn kan...
uuh..bestnye~~ weekend ummi duk umah je la, cm biase en hubby keje..


Boring x tau nak wat pe duk umah smbil layan bls cstmr at biz ummi, ummi  nak wat laksa penang..
mlm td ummi g pasar borong pandan...ape lg..belilah bahan tuk wat laksa..

ummi ni mmg peberet bangat ngn laksa penang, baik buat kan..bleh mkn byk kali...hehehe~~

okeh...ni la laksa ummi wat td....
nak wat x la susah sgt...
meh ummi sharing disebalik pembikinan laksa penang ni..


Bahan2 nye adalah..

1) Laksa (samada yg ready made or bungkus punye..)
2) Ikan Selayang setengah kilo..ade yg wat guna ikan mabong ataupon ikan mata beso..
3)Lada Kering
4)Bawang Kecik
5)Bawang Putih
6)Halia
7)Belacan
8)Daun Kesum
9)Bunga Kantan
10)Asam Keping
11)Timun
12)Cili api
13)Telur
14)Bawang Besar
15)Limau kasturi or limau sambal

Ummi beli laksa yg blom siap..jdnye kna rendam smlm and esok pg ummi rebus laksa ni..

okeh..ni ikan selayang plak ummi rebus..dlm 8 ekor ummi rebus tp potong dua la 
sbb periuk kecik...hehehe
jgn rebus terlalu lama sbb nanti kena asingkan isi ikan dgn tulang..

bahan yg nak dikisar sekali iaitu lada kering, 2 ulas bawang kecik, 3 ulas bawang putih, sedikit halia
dan belacan..sesiapa yg alahan belacan, x yah letak la ye..sian nanti keje duk bersin je..

ikan selayang yg siap direbus..
ditoskan dulu supaya sejuk sikit la tuk kta asingkan isi ikan ni ngn tulang nye..ingat..jgn buang air rebusan ikan ni sbb ade kegunaanye..

okeh..sessi pengasingan isi ikan ngn tulang sudah siap...leceh gak la nak asing ye..hehehe

yg ni..isi ikan yg nak di blend...
yg ummi bgtau air rebusan jgn buang kan..sbb nak diblend skali la..
tp air tu tapis sblm msk dlm blender takut2 la ade tulang ikan kan...
okeh...blend spai lumat ye puan2 sbb mane la tau ade tulang sesat dlm isi ikan ni..

yg ni tulang ikan yg nak diblend together baki air rebusan ikan td...
x tapis pon x pe sbb pasni mmg kna tapis..
tulang ikan yg siap diblend ditapis dulu..ummi tapis brtapis2 td..maksudnye..
lps tapis yg pertama, ummi tapis lg..lps tu tapis lg baru masukkan dlm periuk..
ye lah..byk btol tulang ikan yg x hancur..

campurkan air tulang ikan, isi ikan yg siap blend td ngn lada kering yg sudah di blend..biarkan rebusan lama spai menggelegak..

dah menggelegak baru masukkan daun kesum, bunga kantan..
aik, ummi beli 3 btg bunga kantan, apesal ade dua je ni...
byk la sedap bunga kantan ni...ummi suka..

biar rebusan kuah ni pekat sikit..pekat la bru ummmppphhhh!!!!!
baru la masukkan 3 keping asam keping brkeping2...hehehe

yg ni ulaman la ape lg...timun dipotong, bawang besar dianyam..
telur direbus dan dibelah..(apis suka telur ni..haish..die je yg mkn :( ...)
dan tuk penggemar pedas tegar...potong cili api kecik tuk uolls kunyah skali..
ye lah...mane tau kuah laksa x pedas..kunyah la skali bru trangkat beb..hehe

zooooom in.....cili api kmpg..pedas gilos ni...:P

kuah laksa siap!!..hek..x sabo nak bedal ni..

Tadaa....dah siap...uuuh...trliur eden..:P

masa mkn jgn lupa perah limau sambal ye..
slurp~~mantap..




Selamat mencuba ye kengkawan...~~~
simple mimple je kan..




#bkn nak puji diri sndiri...mmg mantap ummi wat tau..x sangka plak mmg sooooooooodaaaaap bangat....hukhukhuk ;)

**thankz a lot to my mom dikampung yg jd consultant ummi ape jua masakan yg ummi nak wat...menu dan citarasa my mom mmg mantap~~
love u and miss u sooo much mak!!!



yayy~~




sudi-sudilah klik sini ye..TQ.. 

Tiada ulasan: