Selasa, November 30, 2010

Sanggup makan tak??....

ERK!!!...

PhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucketPhotobucket

eeeiiii...~~~takut nak pegan,ape lg nk mkn..real kn,ni dpt dr sumer link ni...

adeh~~~ anak ummi da pndai main game..

video
ummi xtau la nape la apis ni mudah pengaruh sgt kalo bab2 mcm ni..ni kt kmpg,so pak2 sedra lak asyik men game je,so..trpengaruh la ni..bkn men asyik dia mengeklik mouse tu menembak..tu kt netbook,kt pc pon sma..jgn arap la ummi nk bg anak2 ummi men game kt pc ummi ni..upload game jauh skali..ummi ngn ayah xnk galakkn...

Kisah Susu Ibu...

Alkisah pada suatu masa, di sebuah hospital bersalin di Amerika. Maka ada le dua orang ibu yang melahirkan sorang anak lelaki dan sorang lagi anak pompuan. Masalahnya, kedua-dua ibu tadi, mengaku yang mereka melahirkan anak lelaki tersebut !Ni kes berebut anak lelaki le…

Oleh kerana mereka melahirkan pada waktu dan masa yang sama, maka timbul le sedikit masalah bagi menentukan ibu yang sebenar bagi anak lelaki tersebut. Pada waktu tersebut, tiada lagi ujian DNA.

Lalu doktor pakar dari Amerika bertanya le pada kawan dia, sorang doktor dari mesir, macam mana nak selesaikan masalah tersebut. Dia orang dah buat ujian darah dah, malangnya, kedua-dua ibu tersebut mempunyai kumpulan darah yang sama. Lagi rumit masalah tersebut!

Jadi doktor Amerika tu tanya le doktor dari mesir, macam mana nak selesaikan masalah ni, sebab dia dengar orang kata Islam dan Al-Quran ni agama yang sempurna, dan setiap masalah ada penyelesaiannya di dalam Al-Quran.

Maka terkedu le doktor dari mesir tuh! Nak tak nak, doktor dari mesir tu, ajak doktor Amerika tu berjumpa dengan sorang kawannya, iaitu seorang ulama terkenal dari mesir.

Ulama dari mesir tu pun bertanya apa masalahnya. Setelah diceritakan segalanya, Ulama mesir tersebut tersenyum. Ulama mesir tadi suruh diperah susu kedua-dua ibu yang melahirkan anak tadi! Dan dibuat ujian tentang kandungan kalsium, zat galian dan sebagainya! Setelah selesai ujian, mereka diminta membawa keputusan ujian dan berjumpa semula dengan ulama tersebut.

Setelah dapat keputusan ujian, maka mereka pun bertemu semula dengan ulama tersebut. Nak tau apa keputusannya ? Salah satu dari susu ibu tersebut, mengandungi 2 kali ganda bahan-bahan seperti kalsium, zat galian dan apa-apa yang sepatutnya berada di dalam susu ibu. Maka ulama mesir tersebut berkata, ibu yang mempunyai susu yang mempunyai bahan-bahan 2 kali ganda itulah ibu sebenar kepada anak lelaki tersebut !

Kemudian doktor amerika tadi bertanya, apa buktinya di dalam Al-Quran, maka ulama mesir memberitahu bahawa, bahagian untuk anak lelaki itu adalah 2 kali ganda dari anak perempuan, begitu jugalah dalam soal pembahagian harta pusaka. Jadi, oleh kerana itu adalah hukum Allah, susu ibu juga merupakan ‘harta’, maka untuk anak lelaki, adalah 2 bahagian, berbanding untuk anak perempuan!

Wallahua'lam..

Subhanallah… Maha Agungnya Allah…

Rabu, November 24, 2010

mandi manda di hutan lipur lata belatan,besut trgnu..

inilah tempatnye ktorg mandi manda..best tau,best sgt2...brgmbo kt pintu msk..hihi..x jauh pn dr umah mak ummi,dlm 20km je..tmptnye santai sgt..siap ade gelongsor tuk bdk2 men..time ummi dtg ni msa tgh mood raya haji lg,mana x nye raya ke2 aidiladha..rmai nye org..spai xde pat nk lepak..nasib duk je mane dpt duduk..x lma pon g sni..pas mandi je,salin baju trus gerak blk umah,cam rimas plak rmai sgt..next time blk kmpg msti dtg lg lh pat ni..mmg santai..nak dtg lg tau pat ni..best tau!!
apis suka sgt dpt berenang..bleh ajar berenang ni,wlpn ummi x pndai berenang..huhu~~
menahan kesejukan ank2 ummi ni..

suka sgt2 dorg dpt mandi,nnti kta cuba berenang kt theme park plak..

raya haji dikmpg ummi kt trgnu....

Lama btol x update blog..mane x nye msa time ummi blk kmpg ni bleh plak kabel TM kna curi..adeiii~~dr ummi spai spai blk JB msh blom ok lg..tensen adik2 kt umah x dpt on9,bleh je nk g CC tp x sma on9 kt umah..
ayah x ikut kta blk kn adik kakak...ayah kena keje..xpe la,nk wat cmne kn..da tggjwb..ummi brcuti seminggu kt kmpg,brjalan saje la jwbnye..nasibla msa blk tu ari xde banjir,kalo x haru gak..huhu..